Fitch znížila rating Cypru o dva stupne na BB-

21.11.2012 Celý región

New York 21. novembra (TASR) - Ratingová agentúra Fitch Ratings dnes znížila úverové hodnotenie Cypru o dva stupne a zosunula ho nižšie do špekulatívneho pásma. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Agentúra znížila rating Cypru z BB+ na BB-, pričom ponechala negatívny výhľad. Ako dôvod uviedla výrazné zhoršenie vyhliadok ekonomiky, ako aj pretrvávajúcu výraznú neistotu v súvislosti s nákladmi na rekapitalizáciu cyperských bánk.

Cyperská vláda v súčasnosti rokuje so zahraničnými veriteľmi o záchrannom úvere, pričom medzi ňou a zástupcami veriteľov aj naďalej ostávajú nedoriešené otázky, najmä, čo sa týka privatizácie štátnych podnikov. V tejto súvislosti agentúra dodala, že pod zhoršenie ekonomickej situácie na Cypre sa čiastočne podpísalo aj predlžovanie rokovaní cyperskej vlády s medzinárodnými veriteľmi.

Podľa Fitch ekonomika ostrovnej krajiny klesne tento rok viac než o 2 % a v recesii ostane až do roku 2014. Tohtoročný rozpočtový deficit očakáva agentúra nad úrovňou 5 % hrubého domáceho produktu (HDP) a štátny dlh bude naďalej rásť, pričom v roku 2014 by mal dosiahnuť asi 120 % HDP.
 

Vyberte región